Thursday, April 25, 2013

Recipie : Ikan Parang Masak Cuka

Assalamualaikum


Hari ini, aneesa masak ikan parang masak cuka. As usual, tanye mere mom how to masak. heee. Ikan kembung atau ikan sardin fresh pun boleh sodap masak cuka neh. Resepinye seperti berikuts :

Mula-mula, ikan tu..goreng dulu. Then, put aside.

Tumis
Bawang Merah ( hiris )
Bawang Putih ( hiris )
Halia ( hiris )
biji sawi
cili merah dan hijau ( whole - mksdnye jgn potong lngsung )

*Setelah bahan tumis naik bau and ke'Golden'an, tuang air..kasi reda itu tumisan. Pastu, tuang cuka ikut suka, masuk garam and gula. 

Rasa kne masam-masam manis gitu. Kalau dah sodap, campak je ikang goreng tadi ke dalam. Biaq didih sat..and wallah !

Ikan masak cuka, senang dimasak, sedap dimakan :)

No comments:

Post a Comment