Wednesday, April 24, 2013

Recipie : Sup Daging Nyum Nyum

Assalamualaikum

Semalam masak Sup Daging Nyum Nyum. Biaselah aneesa memang xterer masak memasak ni. Jadi, seperti biasa, sebab ni first time masak sup daging...maka kena lah tanya pada yang pakar. Prof Dr. Mama iaitu my mother yang sangat pandai memasak. Well, ibu siapa yang tak terer masak? mana ade kan...semua ibu memang pandai masak. Baiklah, resepinye seperti dibawah :

Untuk rebus
Daging ( potong ikut suka hang )
2 bawang besar (kopek itu kulit tapi xyah potong- biar sebijik seperti ketika dilahirkan)
halia (hiris)
Asam keping ( sikiiit je )
Sedikit lada hitam
Garam & Gula kne ade jugak

*Kalau xde pressure cooker mcm den, masak rebus dlm kuali pun boley. Rebus 2 jam la tapi..hehe
*Bila daging da empuk, keluarkan bawang, halia and asam keping tadi.

Bahan Tumis ( bila daging da empuk )
Sup bunjut
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bawang besar ( hiris)
Bawang Putih ( hiris )

* Bahan tumisan ini masukkan dalam kuali rebusan daging tadi..pastu campak le carrot ke, celery ke, potato ke, daun bawang ke, ikut selera masing2. Biar mereneh jap..kot2 nk kasi itu carrot lembut sikit ke. Rasa garam and gula bagi cukup. Wallah! siap :)


Sorry xde gambar sebab ni lauk masak semalam. Hehe. Xsempat amek gmbar, habis dibalun seisi rumah.



No comments:

Post a Comment